Kursöversikt

pexels-tim-mossholder-1549666.jpg

Modul 1, öppnar 29/8

Modul 2, öppnar 23/9 

Modul 3, öppnar 14 /10 Vart vänder jag mig?

 

Modul 1 öppnar 29 augusti, modul 2 öppnar 23 september, modul 3 öppnar 14 oktober . 

Under fliken  "var ska jag vända mig?" finns beskrivning och kontaktuppgifter till olika resurser som finns vid UmU.


Kursen 2MR051 - Måltids- och restaurangvetenskap 1 - omfattar 15 hp på heltid, 100 % studietakt. Det innebär en normal studietakt om 40 timmar per vecka. Den faktiska studietiden kan komma att variera beroende på förkunskaper och studievana.

  • Kursen varvar onlinebaserad undervisning med fysiska kurstillfällen och laborationer.Vi kommer i den här kursen använda oss av Zoom som mötesplats. I respektive modul finns en länk till det mötesrum som kommer att användas.
  • Vill ni använda er av Zoom vid era grupparbeten så finns här en guide hur ni går tillväga.

zoom-for-studenter (länk)


Modul 1. Drycker och  måltidshantverk I, 6 hp

Momentet behandlar de för mat och dryck relevanta sinnenas anatomi, fysiologi och psykologi. Momentet innehåller en grundläggande genomgång av såväl alkoholhaltiga som icke alkoholhaltiga drycker, provningsmetodik och olika framställningsprocedurer av alkoholhaltiga drycker liksom hantering av drycker inom restaurangkontext.

Modul 2. Gastronomins grunder I, 6 hp
Momentet ger en introduktion till gastronomin  och ger grundläggande kunskaper om råvaror och deras egenskaper samt grundläggande kunskaper i matlagning. Vidare ingår grundläggande kunskaper i livsmedelshygien. Kännedom ges om receptteknik  och måltidsplanering.

Modul 3. Positionering av huvudområdet måltids- och  restaurangvetenskap, 3 hp
Momentet ger en introduktion till huvudområdet och till grundläggande vetenskapliga förhållningssätt.

Länk till respektive modul återfinns i menyn här ovanför. Alla delar  är uppbyggda på ett liknande sätt och samlar all information som rör den aktuella modulen. Uppgifter och inlämningar återfinner ni dessutom under Kursöversikt

Viktigt att veta                              

Här hittar ni schemat i sin helhet, (länk)

Här är en länk till ert mötesrum vid Zoom-föreläsningar i modul 2. Finns även i Schemat.

https://umu.zoom.us/j/7770814217?pwd=eDB6ZUZYYS9lN1pOc1hhQTlzOHVaQT09
Lösenord: Gastronomi

Lärare och kommunikation                                

Kommunikation
 All kommunikation sker via Inkorgen i Canvas eller via verktyget Hjälp (och alternativet Ställ en fråga till din lärare). Frågor till lärare bör normalt ställas via Hjälp, då skickas frågan automatiskt till alla lärare på kursen. Via Inkorgen kan studenten lägga till enskilda lärare som mottagare meddelanden. Det underlättar för oss lärare om studenterna använder Canvas istället för att kontakta oss direkt via e-post .

 

Simon Gustafsson            hanna.jpg            joachim.jpg       47053DB3-7C09-44A9-B8DE-7D842A5076F4_1_201_a.jpeg

Simon Gustafsson                              Hanna Lövgren                              Joachim Sundquist                   Rosanna  Åhlgren

Ansvar modul 1:                       Ansvar: helkurs, modul 2                          Ansvar:  modul 3               Undervisande lärare modul 2

     

Plagiering

Att fuska är ett regelbrott som Umeå universitet ser allvarligt på. Varje år varnas studenter av rektor eller stängs av för att de försökt fuska. En avstängning leder även till att studiemedlen kan dras in. Om dessa studenter känt till de regler som gäller och följt dessa skulle detta kanske inte ha hänt.

All form av plagiering är förbjudet och upptäckt av plagiering skall anmälas. Mer om fusk och plagiering går att läsa här (Länk till en externa sida.)                       

Självstudier, kursplan och litteraturlista. 

Kursplanen är det styrdokument som styr innehållet i kursen, här är en länk till kursplan och litteraturlista.

Kursens upplägg kräver att studenten tillgodoser sig kurslitteraturen genom inläsning. Detta gäller samtliga delar av litteraturen under hela kursen. Obligatorisk litteratur är av vikt för att uppnå godkänt resultat i kursen.

Referenslitteraturen ämnar skapa en fördjupad förståelse. Läshänvisningar samt länkar till filmer och webbartiklar finns på Canvas.

Förhållningsregler i Zoom

1. Kom i tid till föreläsningen. Gärna några minuter innan föreläsningen börjar för att hinna med teknikfix.

2. Namnge dig som ”Förnamn Efternamn/Första bokstaven på ditt efternamn”. Använd inte påhittade namn.

3. Ha mikrofonen avstängd under lektionstid för att undvika onödigt bakgrundsbrus under föreläsningen.  Sätt självklart på den när du ska tala.

4. Du får gärna ha igång din kamera under föreläsningen, det är mycket trevligare att se ansikten än svarta rutor. Men föreläsningarna kommer att spelas in, vill ni inte vara med på en inspelning så slå av er kamera och ljud. 

5. Om du som student inte vill visa ditt hem i bakgrunden, så är det okej att ha en bakgrundsbild/virtual bakground.

6. Tala inte i mun på varandra. Räck upp handen med funktionen ”raise hand” ifall du vill säga något. eller använd chattfunktionen om du vill ställa en fråga. Välj då att skriva direkt till läraren och inte till "everyone".

Word 

Som student vid Umeå universitet har du tillgång till Microsoft Word, både till Mac och till PC. För att underlätta för alla studenter och lärare, då kommentarer i arbete lämnas, så skall inlämningsuppgiften som examinerar in i MS-Wordformat (.docx).  Läs mer om office 365 här (länk)

Formalia som gäller för de skriftliga uppgifterna om inget annat anges i uppgiftsbeskrivningen

Inlämning för de skriftliga uppgifterna ska vara i Microsoft Word-fil (.doc eller.docx) 

Referenshantering: APA 7.0 med sidhänvisningar. Använd gärna Göteborgs universitets APA-lathund  (Länkar till en externa sida) som stöd. 

Typsnitt: Times new roman

Teckenstorlek: 12

Radavstånd: 1,5

Justering: Rak vänster

Marginaler: 2,5 cm 

Examination

Examination sker löpande under kursen genom olika inlämningar, seminarier och tentor. 

Vissa uppgifter genomför ni individuellt andra genomför ni i grupp. Allt som examineras viktas samman och resulterar i något av betygen U, G och VG.

Betygskriterier

Det finns betygskriterier för respektive modul. Dessa beskriver det förväntade studieresultatet och vad som förväntas av studenten för att uppnå de olika betygen. Ta till vana att använda dig av dessa för att kontrollera ditt innehåll i t.ex inlämningar. 

FSR & betygskriterier Drycker och måltidshantverk 1

FSR & betygskriterier Gastronomins grunder 1

FSR & betygskriterier Positionering av huvudområdet

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum