Kursöversikt

Statistik A1/Statistik A samt

Statistik för programmet i filosofi och samhällsanalys

Välkommen till kursen!

Denna kurssajt är en gemensam kurssajt för kurserna;

Studentgrupper: Civilekonomprogrammet samt Programmet i filosofi och samhällsanalys. Några studenter läser också kursen som fristående kurs (FK). Sammanlagt är det ca 130 studenter på kursen.


Kursen startar den 16 januari kl 10.15 i Hörsal.D.410 i Humanisthuset
.
En karta till hörsalen hittar ni via denna länk.  

Om du har frågor inför kursstarten kan du kontakta Jessica Fahlén, kursansvarig.

Mer information om kursstarten finns längre ned på denna sida under rubriken "Kursstart"

Schema mom 1-2

Schema mom 3-4

Schemat till de olika momenten finns via länkarna ovan. Under lektionerna kommer studentgruppen att delas upp i fyra grupper . Detta görs för att vi lärare ska ha möjlighet att gå runt och hjälpa alla studenterna under lektionerna, samt för att ni ska rymmas i datorsalarna.

Uppdelningen i lektionsgrupper:

  • Grupp 1-3: Civilekonomprogrammet
  • Grupp 4: Programmet i filosofi och samhällsanalys + Fristående kurs Statistik A1/A + Övriga programstudenter + Civilekonomprogrammet

Hjälp oss att placera in er i rätt lektionsgrupp på Canvas genom att gå till menyn Personer och under fliken Grupper. (Om du inte hittar se hjälpsidan.)

Egentligen spelar det ingen roll vilken grupp ni går med i, att vi har valt att "namnge" grupperna är mest för att hjälpa er att hamna tillsammans med några studenter som ni känner sedan tidigare. Under lektionerna kommer ni bli uppmanade att diskutera uppgifterna i smågrupper.


Allmän information samt undervisningsmaterial

Allt material kopplat till kursens olika aktiviteterna hittar ni under fliken Moduler i den "vita" vänstermenyn.

Litteratur

Den rekommenderade kurslitteraturen är:  The practice of statistics for business and economics
av Alwan Laryth C, Craig Bruce A., McCabe George P. Fifth edition. Se kursplan.

Det kommer att finnas läsanvisningar och rekommenderade uppgifter till boken, men även till upplaga 4 och 3 av samma bok.

Kom ihåg att detta är rekommenderad litteratur. Det finns även andra böcker med liknade innehåll, men till dessa ger vi inga läsanvisningar.

Utöver litteraturen så kommer kommer vi även att länka till filmer som ni kan se som ett komplement (eller som ett alternativ) till boken.

Från tidigare utvärderingar är det väldigt blandade åsikter om den rekommenderade litteraturen. Vissa gillar den mycket, medan andra tycker att de klarar sig bra med annat tillgängligt material. Ni känner er själva bäst, föredrar ni att se på film, läsa bok eller båda?

Kursstart

Vi startar kursen med fyra timmar i sal. Dessa timmar kommer att ägnas åt:

  • Kursintroduktion. Här kommer kursens innehåll, schema och pedagogiska upplägg att presenteras. Övrig viktig information kring kursen kommer också att presenteras. Innan kursintroduktionen är det bra om ni har bekantat er med Canvas-sidan. (Ni ges tillgång till canvas-sidan då ni har registrerat er på kursen, vilket kan göras någon vecka innan kursen startar. Se information i Välkomstbrevet.)

  • Efter kursintroduktionen kommer det att vara en föreläsning om de olika stegen i en statistisk undersökning, dvs undersökningsmetodik (Föreläsning 1). Åhörarkopior till föreläsningen finns tillgängliga via fliken Moduler.

  • Den sista passet är beskrivande statistik, Föreläsning 2. Föreläsningen handlar om hur man kan använda diagram samt beskrivande mått för att sammanfatta ett datamaterial. Det mesta kommer att vara en (välbehövlig) repetition av era gymnasiekunskaper i statistik. Under onsdagen kommer ni att få använda Excel för skapa dessa diagram samt att beräkna de olika måtten. (Som student har ni fri tillgång till Excel via Office 365.)

Anledningen till att vi börjar kursen med fyra timmar är för att snabbt definiera upp det "språk" vi kommer använda oss av under kursen. Under tisdagen och onsdagen kommer ni att få arbeta tillsammans med olika övningsuppgifter för att öva, reflektera och diskutera innehållet kopplat till Föreläsning 1 och 2.

Registrera er på kursen för att komma åt hela sajten

För att komma åt mer än denna kursöversikt behöver ni registrera dig på kursen. Denna kurssajt i Canvas är gemensam för hela Statistik A1 och moduler tillhörande de olika momenten kommer att öppnas upp allt eftersom.

Vi tillämpar självregistrering på denna kurs. Självregistreringen öppen mellan 9-16 januari (lite längre för filosofistudenterna). Om ni har frågor angående registrering kan du kontakta vår studieadministratör Katarina Kempe.

Viktig information inför kursstart hittar ni i välkomstbrevet

 

Zoom

De flesta lärandeaktiviteter kommer att vara på Campus, men vissa aktiviteter såsom frågestunder och handledning kommer att ske online via verktyget Zoom. Zoom för studenter - en guide